Landwinkel De Kastanjeboom

Ambachtelijk gerookte kaas van de boerderij

Sinds 2012 verkopen wij ambachtelijk gerookte kaas van de boerderij bij Landwinkel & Schenkerij De Kastanjeboom en bij Landwinkel Castelijn.

De (ongecoate) ronde kaas van de boerderij, welke wij nu gebruiken voor het ambachtelijk roken, is gemaakt door Landwinkel Castelijn  uit Rijpwetering.

Het ambachtelijk (koud) roken gebeurt bij De Kastanjeboom. Het idee komt van Marijke van Middelaar en Ruud Houthuysen van respectievelijk eigenaar en van klant van Landwinkel & Schenkerij De Kastanjeboom.

Het roken van kaas is in Nederland niet veel voorkomend. Het is een methode die het onnodig maakt om de gebruikelijke plastic laag op de korst aan te brengen en de smaak voor de liefhebbers verrijkt. Door de lange traditie van roken in Spakenburg kon het niet uitblijven de in het buitenland veel vaker voorkomende methode van conserveren en smaak-verrijken voor kaas ook ter hand genomen werrd.

Afhankelijk van de streek wordt erop verschillende houtsoorten gerookt. Rond Spakenburg-Bunschoten wordt er meestal op beuken en eiken gerookt.  In andere streken rookt men ook op berke, kersen en andere vruchtbomen, als maar niet veel hars in zit. In Friesland wordt er zelfs ook wel op turf gerookt, zeer traditioneel  voor droge worst.

Gerookte producten moeten in het algemeen koel en droog bewaard worden. 

Er wordt geregeld gerookt, maar check van te voren naar de voorraad.

De gerookte kaas van de boerderij (boerenkais) is verkrijgbaar in pond en (evt per kilo).