Landwinkel De Kastanjeboom

Brandt & Levie droge worsten

Nieuw!

Droge worsten van Brandt & Levie

Brandt & Levie werken met hele varkens die ze direct bij de Nederlandse boeren afnemen. Daardoor bestaat de mogelijkheid om met vers vlees te werken van bekende boerderijen.  

We hebben een beperkt assortiment, maar wellicht gaan we tzt uitbreiden met  paté, achterham, gerookt buikspek .

Droge smaken

Zwarte peper

Knoflook en nootmuskaat

Venkelzaad

Chili en Oregano

Piment déspelette en venkelzaad

Rozemarijn en rozenblaadjes

Lavendel

Chipotle met Cacaobrandt en levie worsten

(assortiment onder voorbehoud)

 

Vleeswaren: Leverworst

Verse worst: per 2 verpakt. Smaak van de maand, venkelzaad met rode wijn en citroen met tijm.

(tekst van Brandt & Levie website)

Hoe bewaar ik een droge worst?

De beste plek voor een droge worst is de maag. Mocht je de worst toch willen bewaren doe dit dan op een koele en donkere plek. Wij raden aan om de worst in vetvrijpapier te rollen en in de koelkast te leggen. Veel verkooppunten hebben ook bewaarzakjes.

 Hoe bereid ik een verse worst?

Laat de worst eerst 15 minuten op kamertemperatuur komen en verwarm een stevige koekenpan op matig vuur. Dep eventueel de worst droog met keukenpapier. Braad de worst in een klein beetje (olijf)olie en/of boter in 12 minuten volledig gaar. Prik niet in de worst. Laat de worst een minuut rusten voordat je hem aansnijdt.

 

Kan ik het velletje eten van de droge worst?

U kunt het velletje eten, maar het is gebruikelijk om deze te verwijderen. De schimmels en gisten aan de buitenzijde hebben hun werk al gedaan.

 

Is jullie droge worst rauw?

Droge worst is niet gegaard. We zouten, fermenteren en drogen de worst. Zo is die wel geconserveerd, maar technisch gesproken nog rauw.

 

Wat is het witte aan de buitenkant?

Het witte poederachtige aan de buitenkant van de worst is schimmel. Deze schimmel zorgt dat het vlees zijn specifieke smaak krijgt. De schimmel kan verschillende kleuren hebben namelijk: wit, lichtblauw, oranje en lichtgroen.

 

Hoe lang kan ik de worst bewaren?

De droge worst is lange tijd houdbaar en daarvoor is het drogen van vlees ook bedoeld. Wij geven de worst vanaf verkoop een tht (tenminste houdbaar tot) van twee maanden, maar op de juiste manier bewaren zorgt ervoor dat de worst langer mee kan.

 

Jullie hebben geen EKO keurmerk.

Wij staan achter biologische landbouw en veeteelt, maar het zegt niet alles. Het voer dat de smaak bepaalt proberen we zo divers en lokaal mogelijk te verkrijgen. Biologisch is dan niet altijd een optie.

 

Waar wij in geloven is: minimaal de ruimte die EKO voorschrijft. Altijd toegang naar buiten. Biggen worden geboren op het bedrijf waar ze opgroeien. Geen preventief medicatiegebruik. Gevarieerd voer van Europese bodem.

 

Mag je worst eten als je zwanger bent?

Er zijn veel discussies over wat men wel en niet mag eten bij zwangerschap. Wij zijn geen experts, maar raden aan (net als bij rauwmelkse kazen) de worst een tijdje aan je voorbij te laten gaan.

 

Zitten er gluten in de worst?

In onze droge worst zitten geen gluten. In onze verse worsten in principe ook niet, behalve in de bloedworst en boudin blanc.

 

Zit er lactose in de worst?

In onze droge worsten zit sowieso geen lactose. In sommige verse worsten doen we room. Dit zijn de boudin blanc en chipolata.

 

Waarom zit er suiker in de worst?

Suiker is voeding voor de melkzuurbacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een verlaging van de ph waardoor de worst geconserveerd wordt. De restwaarde van de suiker is in principe 0, maar we vermelden wel graag wat we in de worst stoppen.

 

Waarom zit er snijbiet in de worst?

Snijbiet is een natuurlijke bron van nitraat. De bacteriën die we aan de worst toevoegen zetten dit nitraat om in nitriet, dat de groei van kwalijke bacteriën tegen gaat.

 

Waarom zit in jullie vleeswaren natriumnitriet?

Natriumnitriet, kleurzout of colorosezout zorgen ervoor dat vleeswaren na het bakken of koken hun kleur behouden. De pate en ham zijn daardoor mooi van kleur. Wij gebruiken dit in zeer beperkte mate.